Sunday, 12 February 2012

Adobe ovn!


Hej igen,
Her var lige et billede af mig, så i kan se at jeg har det godt og at det er blevet in at have en lille mandehestehale. (Med tilhørende Macgyver manke).



Mana ser stadig fantastisk ud!



Sidste nyt er at jeg har været på kursus!

Et kursus hvor jeg lærte at bygge en udendørs pizzaovn!
Det er det helt store i New Zealand og alle der er noget hernede, har deres egen Adobe ovn i baghaven.
Al slags brød og pizza skulle tilsyneladende smage 100 gange bedre, når det bliver bagt i en af disse ovne. Det er noget med at røgen og varmen, fra det træ man bruger til at tænde ovnen med, skulle tilføje maden noget helt spektakulært.
Jeg har desværre ikke selv haft fornøjelsen af en smagsprøve endnu, da sådan en ovn først kan bruges 4 uger efter den er bygget. Man skal lade den tørre i lang tid for at sikre at ovnen ikke revner under brug.

Jeg kan jo lige give jer en hurtig forklaring på hvordan dette vidunder fungerer:

Først bestemmer man sig for hvad man vil bruge som base for ovnen. Vi lavede en stor cement blok nogle uger forinden. 
Dernæst bygger man en smart firkantet konsktruktion, ovenpå sin base, bestående af tomme glasflasker (ja, du kan ikke lave sådan en ovn hvis du er en hund efter pant) og cement. De tomme flasker skal helst placeres ryg mog ryg og hals mod hals, og dernæst klasker man bare cement ovenpå. 
Hvorfor skal man bruge tomme flasker? Jaa, lad os se om i kan regne den ud.

Så placere man bunden af sin ovn ovenpå denne konstruktion. Vi brugte brandsikre røde fliser som bund. 
Dernæst, bygger man et sandslot med semi-vådt, nemt modellerbart, sand. Formen bestemmer man sådan set selv, det man kreerer med sandet er faktisk hele ovnen inderside.
Vi lavede et stort æg ovenpå vores røde fliser, og selvfølgelig en åbning.

Dernæst blandes cement, ler, limstenspulver og et par andre ingredienser som jeg har noteret, men som jeg ikke har på mig pt. 

Så dækker man sit sandslot med den blanding og lader det tørre i en lille time.

Ovnen består af adskillige lag, så hold nu godt fast:

Så tager man endnu flere tomme flasker, og placerer dem rundt om sin ovn. Man holder flaskerne fast ved hjælp af hønsenet (hønsetråd).
Oven på dét lag placere man nu endnu et lag af cement, sand, ler, lidt hø, osv. Indtil ovnen ser nogenlunde sådan her ud:    
(Hvis man zoomer, kan man se basen med ølflaskerne under ovnen)


Bemærk den lille grønne spand på toppen. (Det er skorstenen)

Efter at ovnen har tørret i en dag, kan man grave sit sandslot ud af ovnen:


Så påføres endnu et lag. Alt det overflødige hønsenet bliver skåret væk og det nye lag, der består af en meget fin version af det forrige lag (dog med en tyk grå våd avispapir masse, der er blandet sammen i cementblanderen). Med dette lag kan man begynde at forme sin ovn som man vil have den.
En hurtig søgning på "Adobe oven" på Google, vil vise jer en masse sjove former, folk har valgt at forme deres ovn i.
Vi gik med det meget simple look, da det jo er kendt i folkemunde at "Less is more":


Det sidste lag der tilføres, er en endnu tyndere version af det forrige. Faktisk skal det kun være 5 mm tykt. Den største forskel på de 2 lag, er at dette lag har fået tilført lidt rød oxidpulver. Det giver ovnen et lækkert ler-agtigt, mexicansk udtryk:


Man kan derefter pynte sin ovn med alskins sten, muslinger, mønter, knuste tallerkner og hvad man nu ellers syntes er flot.
 Det skarpe øje vil notere sig at vi på denne model, har valgt at lave en stor cement base til at starte med, (altså før vi lavede cementblokken med flaskerne. På denne overflade kan man stille drikkevarer, ingredienser osv. hvilket er en fordel hvis ovnen er placeret langt fra et køkken).

Det er et spænende projekt og jeg håber i kan se en mening med galskaben.

Hvis ikke, kan i jo nyde denne vidunderlige udsigt:

Hvabehar!

Jeg tager jo videre på torsdag, hvor jeg bliver samlet op af en bus der kører rundt på hele nordøen. Derefter havner jeg langt om længe på sydøen. Jeg glæder mig!


Håber fortsat at i alle har det godt og at i trives i sneen.

Kærlig hilsen Christian :)

No comments:

Post a Comment